Reginan novelliohjeesta:

- Henkilöiden toiminta ja puhe kertovat heistä lukijalle enemmän (ja helpommin) kuin pitkä luonnekuvaus. On hyvä, jos lukija saa niiden perusteella tehdä omat päätelmänsä, ilman että kertoja yksioikoisesti luettelee henkilöiden ominaisuudet.


- Vältä epäolennaisia, itsestään selviä seikkoja (esim. luontokuvausta). Pidä ympäristökuvaukset lyhyinä. Se, mitä ihmiset pukevat ylleen, juovat ja syövät, miten he asuvat ja millaisilla autoilla ajavat, kiinnostaa enemmän. Viininpunaisilla satiinilakanoilla on suurempi kiinnostusarvo kuin maisema-analysoinnilla.

- Muista tunteet. Voimakkaita tunteita ja niiden ilmaisuja. Uhmaavia päätöksiä ja rajuja tekoja.

- Ei ulkokohtaista kerrontaa. Yritä päästä sisälle henkilöidesi tajuntaan.


Eli jatketaan harjoituksia:

Margit istui viininpunaisella nahkasohvalla ja katseli ulos pimeään. Ulkona satoi lunta. Hänen yllään oli ylellinen satiiniyöpuku, joka oli ostettu Stockmannilta. Margit hipaisi kevyesti sileää kangasta. Kädessään Margit piteli hienostuneesti shampanjalasia. Hän siemaisi siitä pienen suullisen.

Margit asetti lasin mahonkiselle sohvapöydälle ja nousi ylös. Hänen jalassaan oli pörröiset ja pehmeät, mutta elegantit aamutossut. Häntä huoletti erittäin paljon se, että Joel oli myöhässä. Kello oli pian kaksitoista. Margit näki sielunsa silmin kuinka Joelin punainen BMW olisi ajautunut liukkaalla tiellä ojaan ja mies makaisi nyt tajuttomana istuimellaan. Veri valuisi hänen otsaltaan kuin television draamasarjoissa.

Ajatus sai Margitin huolestumaan vielä enemmän. Juuri kun hän oli löytänyt elämänsä miehen. Mies kuolisi pois. Vasta kuukausi sitten Margit oli ollut varma, ettei sitä juuri oikeaa olisi koskaan tullut hänen elämäänsä. Mutta Joel oli tullut. Ihme oli tapahtunut!

Kohtaloaan uhmaten Margit oli syöksynyt uuteen suhteeseen ilman pelkoja. Nyt hän oli menettämässä kaiken. Siis tietysti siinä tapauksessa, että hänen pelkonsa olivat totta.

Samassa Margitin mieleen tuli uusi ja vielä epämielyttävämpi mielikuva. Mitä jos Joel olikin pettämässä häntä? Margit kaatoi itselleen lisää shampanjaa. Hän tunsi verenpaineensa nousevan. Joel oli tietystikin myöhässä, koska mies oli tapaamassa toista naista!

Nyt Margit kuvitteli kuinka Joel lepäsi kauniin, vaalean naisen sylissä ja suuteli tuota vierasta naista.

Margit raivostui ja melkein heitti shampanjalasin takan loimuavaan tuleen. Hän halusi kuristaa sen naisen ja Joelin myös! Miten tuo mies saattoikin olla niin julma ja pitää Margitia epätietoisena siitä missä mies mies oli.

Samassa BMW kaarsi Margitin talon pihaan. Margit unohti pelkonsa ja raivonsa hetkessä sekä ryntäsi ovelle Joelia vastaan. Hän halusi sukeltaa miehen kuumaan syliin. Hänellä oli ollut todella ikävä tuota ihmeellistä miestä.


Kommentteja:

No, onpa vaikeaa. Siis miten pitää tyyli keveänä ja viihteellisenä niin kuitenkin, ettei siitä tule parodiaa? Tuntui, että vähän liiankin paljon pilkettä oli silmäkulmassani kun kirjoitin tätä. Viihdettä kai pitäisi kirjoittaa vakavasti. Mutta ei niin vakavasti, että se ei ole enää viihdyttävää...